Ron de Vos: designer, auteur | Boek Nederlandse fregatschepen en barken

Nederlandse fregatschepen en barken

door Ron de Vos

Na Nederlandse clippers en Nederlandse schoeners en brikken is nu het boek Nederlandse fregatschepen en barken verschenen. Met dit nieuwe boek heeft Ron de Vos de zeilvaart in de negentiende eeuw afgerond en is een grote leemte in onze maritieme geschiedenis ingevuld.
Het boek telt 288 pagina's, is gebonden met stofomslag en kent veel illustraties, lijnenplannen en tuigtekeningen.
Om een indruk te krijgen kunt u de eerste vijftien pagina's van het boek inkijken met de nieuwste versie van Adobe Flash Player, gratis te downloaden van het internet.

Het boek Nederlandse fregatschepen en barken begint met de eerste schipvaert naar Oost- Indië. Bij één van de expedities was het jacht Duyfken betrokken. Het schip voerde taken uit, die later door fregatten zouden worden gedaan. In het begin hoorde het woord fregat thuis in de wereld van geweld. De fregatten van de Admiraliteiten van zowel Zeeland, Amsterdam als Rotterdam werden in verschillende handelsoorlogen ingezet.
In de achttiende eeuw begon de koopvaardij het fregat steeds meer gebruiken en het woord fregat veranderde in fregatschip. De eerste werven worden besproken, waar het schip werd gebouwd. Het was een klein maar goed wendbaar schip. Na de Franse bezetting bevond het land zich aan de afgrond, maar via de vaart op de Oost haalde onder andere het fregatschip de economie weer uit het dal. Ook de reders verdienden goed. Dat getuigen de verschillende grootboeken. Uit financiële motieven werd het fregatschip soms omgebouwd tot bark. Men kon af met minder zeelieden.
De fregatschepen en barken werden niet alleen sneller, het zeilschip veranderde ook qua constructie. Hout was niet meer het bouwmateriaal, ijzer en staal werden gangbaar. Verschillende scheepsbouwers komen aan het woord. Ze vertellen over hoe ze naar het verleden keken en hoe ze de toekomst zagen. Het blijkt dat ze niet voorop liepen, maar ze wisten op den duur toch grote fregatschepen en barken op het water te brengen. En die schepen hielden het stoomschip op bepaalde vaarten tot in de twintigste eeuw op afstand. In 1905 liep in Nederland het laatste stalen zeilschip van stapel.
Nu, ruim honderd jaar later, moet het fregatschip weer uitkomst brengen. Nu niet om de economie uit het slop te halen, maar om het milieu te ontlasten. De Ecoliner met vier masten waaraan vierkante zeilen kunnen worden gezet, zal hopelijk binnen korte tijd te water worden gelaten.
In Nederlandse fregatschepen en barken wordt een voorstel gedaan om een Windschip, getuigd als een dyna-fregat, op het water te brengen. Een ding is zeker is. In de nabije toekomst zal de zeilende vrachtvaarder weer regelmatig op de oceanen te zien zijn.

De negentiende-eeuwse scheepsbouwmeester kon niet weten dat hij de wereld nog eens zou redden.
 
Schepenlijst
fregatschepen en barken 19de eeuw met de bijlbriefmaten


Schepenlijst fregatten/fregatschepen en barken met de werkelijke maten


 
 

windschip project |